Kelder Waterdicht Maken: Kosten & Advies

Het waterdicht maken van een kelder is essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Water in de kelder kan de vochtigheidsgraad verhogen, ongedierte aantrekken en energieverlies veroorzaken. In dit artikel vindt u informatie over de mogelijke oorzaken van vocht in de kelder, de verschillende methoden om de kelder waterdicht te maken, de kosten die daarmee gemoeid zijn en handige tips voor het zelf aanpakken van vochtproblemen.

Oorzaken van vocht in de kelder

Vocht in de kelder kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door poreuze muren, lekkages in de kimnaad, slechte drainage en condensatie. Het grondwater oefent druk uit op de keldermuren en vloer, waardoor er water de kelder binnenkomt. Het gebrek aan drainage zorgt ervoor dat dit water niet wordt afgevoerd. Daarnaast kan een gebrek aan ventilatie leiden tot condensvorming en vochtige muren.

Om het vochtprobleem in de kelder op te lossen is het belangrijk om de oorzaken aan te pakken. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken van vocht in de kelder besproken:

 1. Poreuze muren: Wanneer de muren van de kelder poreus zijn, kan er water doorheen sijpelen. Dit kan veroorzaakt worden door ouderdom, bouwfouten of slechte kwaliteit van het bouwmateriaal.
 2. Lekkages in de kimnaad: De kimnaad is de overgang tussen de keldermuur en de vloer. Als deze naad niet goed is afgedicht, kan er water naar binnen sijpelen.
 3. Slechte drainage: Als de kelder geen goede afwatering heeft, kan het water niet wegstromen en zich ophopen.
 4. Condensatie: Een gebrek aan ventilatie in de kelder kan leiden tot condensvorming. Dit kan vochtige muren en schimmelgroei veroorzaken.

Het is essentieel om de oorzaken van vocht in de kelder aan te pakken om verdere schade en gezondheidsproblemen te voorkomen. In de volgende secties zullen we de verschillende methoden bespreken om de kelder waterdicht te maken en vochtproblemen op te lossen.

Vochtige kelder: oorzaken en oplossingen

Oorzaak Oplossing
Poreuze muren Kelderbekuiping
Lekkages in kimnaad Afdichten van kimnaad
Slechte drainage Kelderdrainage
Condensatie Kelder ventileren

Mogelijkheden kelder waterdicht maken

Er zijn verschillende opties om de kelder waterdicht te maken en vochtproblemen te voorkomen. Hieronder worden enkele populaire methoden besproken:

Bekuiping

Een van de mogelijkheden voor het waterdicht maken van de kelder is bekuiping. Bij deze methode worden de keldermuren en vloer behandeld met een speciale waterdichte pasta, waardoor vocht geen kans meer krijgt om binnen te dringen. Bekuiping kan zowel bij nieuwbouw als bij bestaande kelders toegepast worden. Het is belangrijk om deze klus uit te besteden aan een professional om een duurzame en effectieve oplossing te garanderen.

Kelderdrainage

Een andere mogelijkheid is het installeren van een kelderdrainagesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat overtollig water wordt afgevoerd naar het riool, waardoor de kelder droog blijft. Er zijn verschillende soorten kelderdrainage, zoals randdrainage, wanddrainage en vloerdrainage. Randdrainage maakt gebruik van een gemetselde goot, wanddrainage maakt gebruik van een noppenmembraan en vloerdrainage maakt eveneens gebruik van een noppenmembraan op de vloer.

Injecteren van keldermuren

Het injecteren van keldermuren is een methode om vochtproblemen in de kelder te voorkomen. Bij deze methode worden er gaten geboord in de keldermuren en worden deze gevuld met een vochtwerende gel. Deze gel voorkomt dat vocht de kelder kan binnendringen en zorgt ervoor dat de keldermuren droog blijven. Het injecteren van keldermuren kan zowel bij nieuwbouw als bij bestaande kelders toegepast worden.

Kelder ventileren

Een goede ventilatie in de kelder is essentieel om vochtplekken en schimmels te voorkomen. Na het waterdicht maken van de kelder kan de natuurlijke ventilatie belemmerd worden. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld door het plaatsen van ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd en vervangen wordt door droge lucht.

Zelf doen of professional inschakelen?

Voor het waterdicht maken van de kelder zijn er ook producten beschikbaar voor doe-het-zelf kelderdichting. Deze producten kunnen helpen bij kleine vochtproblemen, maar voor grotere en complexere projecten is het verstandig om een professional in te schakelen. Een specialist kan de situatie beoordelen en de juiste oplossing aanbieden, waardoor de kelder effectief waterdicht wordt gemaakt.

Verderop in het artikel worden de kosten van het waterdicht maken van een kelder besproken, evenals de voor- en nadelen van verschillende methoden.

Kosten kelder waterdicht maken

De kosten voor het waterdicht maken van een kelder zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gekozen methode en het formaat van de kelder. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten voor het waterdicht maken van een kelder.

 • Kelderbekuiping: Een kelderbekuiping is een populaire methode om de kelder waterdicht te maken. De kosten voor een kelderbekuiping variëren afhankelijk van de grootte van de kelder en liggen gemiddeld tussen de €4.000,- en €10.000,-.
 • Kelderdrainage: Kelderdrainage is een andere veelgebruikte methode om vochtproblemen in de kelder aan te pakken. De kosten voor kelderdrainage liggen tussen de €3.000,- en €10.000,-.
 • Injecteren van keldermuren: Het injecteren van keldermuren is een effectieve oplossing tegen opstijgend vocht. De kosten voor het injecteren van keldermuren beginnen vanaf €100,- per lopende meter.

Het is belangrijk op te merken dat deze kosten slechts een indicatie zijn. De uiteindelijke prijs kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het gekozen kelder waterdicht maken specialist. Voor een exacte prijsopgave is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende specialisten. Zo kunt u de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden voor het waterdicht maken van uw kelder.

kelder waterdicht maken specialist

Tabel: Kosten voor het waterdicht maken van een kelder

Methode Gemiddelde kosten
Kelderbekuiping €4.000,- tot €10.000,-
Kelderdrainage €3.000,- tot €10.000,-
Injecteren van keldermuren Vanaf €100,- per lopende meter

Bekuiping

Bekuiping is een effectieve methode om de kelder waterdicht te maken. Bij een stijve bekuiping worden de keldermuren gecontroleerd op scheuren en gaten en vervolgens bepleisterd met een waterdichte pasta. Bij een soepele bekuiping wordt gebruik gemaakt van een waterdichte folie die op de keldervloer en muren wordt bevestigd. De kosten voor een kelderbekuiping beginnen vanaf €4.000,-.

Stijve bekuiping Soepele bekuiping
Voordelen Duurzame oplossing Eenvoudig aan te brengen
Nadelen Tijdrovend proces Minder duurzaamheid
Kosten Vanaf €4.000,- Vanaf €4.000,-

Kelderdrainage

Kelderdrainage is een effectieve methode om overtollig water in de kelder af te voeren en vochtproblemen te voorkomen. Het kan een essentiële stap zijn bij het waterdicht maken van een kelder en het behoud van een droge en gezonde omgeving.

Er zijn verschillende soorten kelderdrainage die kunnen worden toegepast, afhankelijk van de specifieke behoeften van de kelder. Een veelvoorkomende methode is randdrainage, waarbij een gemetselde goot langs de randen van de kelder wordt geplaatst om het water op te vangen en af te voeren naar een afvoersysteem. Dit helpt bij het voorkomen van waterophoping en lekkages.

Een andere methode is wanddrainage, waarbij een noppenmembraan aan de wanden van de kelder wordt bevestigd. Dit membraan vangt het water op en leidt het naar een put, vanwaar het kan worden afgevoerd. Deze vorm van drainage kan helpen bij het voorkomen van vochtige muren en schimmels.

Vloerdrainage is ook een optie, waarbij een noppenmembraan op de keldervloer wordt geplaatst. Dit membraan zorgt voor een snelle afvoer van water en voorkomt dat het zich ophoopt in de kelder. Het is vooral nuttig bij kelders die gevoelig zijn voor waterindringing van onderaf.

Voordelen van kelderdrainage

 • Voorkomt waterophoping en lekkages
 • Helpt bij het voorkomen van vochtige muren en schimmels
 • Verlengt de levensduur van de keldervloer en -wanden
 • Zorgt voor een droge en gezonde kelderomgeving

Het is belangrijk om bij het uitvoeren van kelderdrainage altijd een professional in te schakelen. Een kelder waterdicht maken specialist heeft de kennis en ervaring om de juiste drainageoplossing te kiezen en deze op de juiste manier te installeren. Dit verzekert een effectieve en duurzame waterdichting van de kelder.

kelderdrainage

Keldermuren injecteren

Het injecteren van keldermuren is een effectieve methode om opstijgend vocht te voorkomen. Door gaten in de muren te boren en deze te vullen met een vochtwerende gel, kunnen vochtproblemen worden vermeden en blijven de keldermuren droog. De kosten voor het injecteren van keldermuren bedragen ongeveer €100,- per lopende meter.

“Het injecteren van keldermuren is een effectieve methode om opstijgend vocht te voorkomen.”

Bij het injecteren van keldermuren wordt er een speciale gel in de muren geïnjecteerd. Deze gel vormt een waterdichte barrière die het opstijgende vocht tegenhoudt. Het is belangrijk om deze behandeling door een specialist te laten uitvoeren, omdat een nauwkeurige plaatsing van de injectiepunten essentieel is voor een optimale werking.

Door te kiezen voor het injecteren van keldermuren kunnen vochtplekken en schimmels effectief worden bestreden. Deze methode is met name geschikt wanneer er sprake is van opstijgend vocht, waarbij water via de grond in de keldermuren trekt. Het injecteren van keldermuren biedt een duurzame oplossing en voorkomt verdere schade aan de kelder.

Hoewel de kosten voor het injecteren van keldermuren kunnen variëren, bedragen deze gemiddeld €100,- per lopende meter. Het is aan te raden om vooraf een offerte aan te vragen bij een gespecialiseerd bedrijf om een nauwkeurige kosteninschatting te krijgen.

Voordelen Nadelen
Effectieve bestrijding van opstijgend vocht Kosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de kelder en de staat van de muren
Voorkomt vochtplekken en schimmels Specialistische kennis en ervaring vereist voor een optimale uitvoering
Duurzame oplossing voor vochtproblemen

Het injecteren van keldermuren is een effectieve methode die de kelder waterdicht maakt en vochtproblemen voorkomt. Het is raadzaam om deze behandeling door een specialist uit te laten voeren voor de beste resultaten. De kosten voor het injecteren van keldermuren bedragen gemiddeld €100,- per lopende meter, maar kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de kelder en de staat van de muren. Neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf voor een offerte op maat.

Kelder ventileren

Een goede ventilatie in de kelder is essentieel om vochtplekken en schimmels te voorkomen. Na het waterdicht maken van de kelder kan de natuurlijke ventilatie belemmerd worden. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld door het plaatsen van ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem.

Kelder waterdicht maken van binnenuit of via buitenkant?

Het waterdicht maken van een kelder kan op twee manieren worden uitgevoerd: vanaf de binnenkant of via de buitenkant. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van de situatie en het beschikbare budget.

Het waterdicht maken van binnenuit is over het algemeen sneller en gemakkelijker. Hierbij wordt er een waterdichte laag aan de binnenkant van de keldermuren aangebracht om het binnendringen van vocht te voorkomen. Deze methode kan echter ruimte in de kelder kosten, omdat er aan de binnenkant van de muren gewerkt moet worden. Het is belangrijk om te weten dat het waterdicht maken van binnenuit niet altijd een permanente oplossing is, vooral niet bij ernstige vochtproblemen.

Het waterdicht maken van de kelder via de buitenkant is een meer grondige en duurzame oplossing, maar het is ook tijdrovender en kostbaarder. Bij deze methode worden de buitenmuren van de kelder behandeld met een waterdichte coating of worden er waterkerende membranen geplaatst om het binnendringen van vocht te voorkomen. Het voordeel van deze aanpak is dat het vochtprobleem vanuit de bron wordt aangepakt en de kelder volledig waterdicht wordt gemaakt. Dit kan voordelig zijn als er sprake is van structurele problemen of als er geen ruimteverlies in de kelder kan worden veroorzaakt.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen het waterdicht maken van de kelder van binnenuit of via de buitenkant af van verschillende factoren, zoals de ernst van de vochtproblemen, de beschikbare ruimte en het budget. Het is raadzaam om een specialist te raadplegen om de beste aanpak voor uw specifieke situatie te bepalen.

Waterdicht maken van binnenuit Waterdicht maken via de buitenkant
Sneller en gemakkelijker Grondiger en duurzamer
Kan ruimte in de kelder kosten Tijdrovender en kostbaarder
Niet altijd een permanente oplossing Pakt het vochtprobleem vanuit de bron aan

Conclusie

Het waterdicht maken van een kelder is van cruciaal belang om vochtproblemen te voorkomen en de leefruimte te verbeteren. Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden beschikbaar om uw kelder waterdicht te maken. Dergelijke methoden omvatten bekuiping, kelderdrainage, injecteren van keldermuren en het ventileren van de kelder.

De kosten voor het waterdicht maken van een kelder variëren afhankelijk van de gekozen methode en de grootte van de kelder. Voordat u met een bepaalde methode aan de slag gaat, is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat de prijzen in dit artikel slechts een algemene indicatie zijn. Specifieke kosten kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie en de benodigde werkzaamheden. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in het waterdicht maken van kelders om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen.