Zelf Kelder Waterdicht Maken – Eenvoudige Tips

Een kelder kan te maken krijgen met verschillende vochtproblemen, zoals lekkages, opstijgend vocht en slechte ventilatie. Dit kan leiden tot een vochtige en ongezonde kelder met schimmelgroei en kelderlekkages als gevolg. Gelukkig zijn er eenvoudige doe-het-zelf methoden om zelf je kelder waterdicht te maken en vochtproblemen te voorkomen.

In dit artikel bespreken we enkele handige tips en methoden voor het waterdicht maken van je kelder. We bieden informatie over het identificeren van de oorzaken van vochtproblemen en hoe je deze kunt aanpakken met doe-het-zelf oplossingen zoals kelderdichting, kelderdrainage en keldermuren injecteren. Daarnaast noemen we enkele belangrijke doe-het-zelf producten die je kunt gebruiken voor kelderdichting.

Als je last hebt van vochtproblemen in je kelder, is het belangrijk om deze snel aan te pakken om verdere schade te voorkomen. Volg de eenvoudige tips en methoden in dit artikel om zelf je kelder waterdicht te maken en te genieten van een droge en waterdichte kelder.

Oorzaken van Vochtproblemen in de Kelder

Vochtproblemen in de kelder kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals lekkages, opstijgend vocht en slechte ventilatie. Wateroverlast kan ontstaan door lekkage in buizen of muren, terwijl grondwater vaak via de muren naar binnen komt. Slechte ventilatie kan leiden tot hoge luchtvochtigheid in de kelder, wat schimmelgroei bevordert. Het is belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem te identificeren voordat je aan de slag gaat met het waterdicht maken van de kelder.

Een veelvoorkomende oorzaak van vochtproblemen in de kelder is wateroverlast. Lekkages in de waterleidingen of scheuren in de muren kunnen ervoor zorgen dat water de kelder binnendringt. Dit kan leiden tot natte vloeren en schade aan opgeslagen spullen. Daarnaast kan grondwater dat tegen de muren aandrukt ook vochtproblemen veroorzaken. Het water sijpelt door scheuren en gaatjes in de muren en resulteert in vochtige keldermuren en vloeren.

Wateroverlast en grondwater zijn veelvoorkomende oorzaken van vochtproblemen in de kelder. Het is belangrijk om deze problemen aan te pakken om verdere schade en schimmelvorming te voorkomen.

Slechte ventilatie is ook een belangrijke factor bij vochtproblemen in de kelder. Als er onvoldoende luchtcirculatie is, kan vocht zich ophopen en condenseren op de muren en vloeren. Dit veroorzaakt een hoge luchtvochtigheid en bevordert schimmelgroei. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat kelders goed geventileerd worden.

Om vochtproblemen in de kelder effectief aan te pakken, is het van belang om eerst de oorzaak te achterhalen. Pas als de oorzaak bekend is, kan er een geschikte oplossing worden gekozen om de kelder waterdicht te maken en verdere schade te voorkomen.

Oorzaak Effect
Lekkages Wateroverlast, schade aan materialen en meubels
Opstijgend vocht Natte muren, vochtige vloeren en schimmelgroei
Slechte ventilatie Hoge luchtvochtigheid, schimmelvorming
Grondwater Vochtige muren en vloeren

Zelf een Kelder Waterdicht Maken met Kelderdichting

Een van de meest effectieve methoden om een kelder waterdicht te maken is door middel van kelderdichting. Hierbij worden scheurtjes en gaten in de keldermuren gedicht en wordt er een waterdichte laag aangebracht. Een populaire methode is kelder bekuipen, waarbij de keldermuren worden voorzien van verschillende lagen cement. Deze cementlaag zorgt voor een waterdichte afwerking van de kelder. Kelderdichting kan ook worden uitgevoerd met behulp van andere methoden zoals kelderdrainage en keldermuren injecteren.

Kelderdichting biedt een duurzame oplossing voor vochtproblemen in de kelder. Door scheurtjes en gaten in de keldermuren te dichten, voorkom je dat grondwater de kelder kan binnendringen. Daarnaast wordt er een waterdichte laag aangebracht om extra bescherming te bieden tegen vocht. Deze methode is effectief voor zowel oude als nieuwe kelders en kan zelfs worden toegepast op kelders met actieve waterlekkages.

Om zelf een kelder waterdicht te maken met kelderdichting, zijn er verschillende materialen en producten beschikbaar. Cement is een veelgebruikt materiaal voor kelderbekuiping. Het is belangrijk om een hoogwaardige waterdichte cementmortel te gebruiken die bestand is tegen vocht en druk. Daarnaast kunnen er aanvullende producten worden toegepast, zoals waterdichte coatings en afdichtingsmiddelen, om de waterdichtheid van de kelder te verbeteren.

Voordelen van kelderdichting:

 • Effectieve oplossing voor vochtproblemen in de kelder
 • Duurzame bescherming tegen wateroverlast
 • Geschikt voor zowel oude als nieuwe kelders
 • Kan worden toegepast op kelders met actieve waterlekkages
 • Verschillende materialen en producten beschikbaar
 • Verbetert de waarde van de woning

Het is belangrijk om bij het zelf waterdicht maken van een kelder met kelderdichting de juiste materialen en technieken toe te passen. Ontdek de mogelijkheden en laat je indien nodig adviseren door een professional voor de beste resultaten.

kelderdichting

Zelf een Kelder Waterdicht Maken met Kelderdrainage

Kelderdrainage is een effectieve methode om een waterdichte kelder te realiseren, vooral als er sprake is van veel grondwater. Bij kelderdrainage wordt het water in de kelder weggepompt naar een reservoir met behulp van buizen die strategisch in de kelder zijn geïnstalleerd. Hierdoor wordt voorkomen dat het grondwater de kelder binnendringt en wateroverlast veroorzaakt.

Kelderdrainage kan op zichzelf staand worden toegepast, maar het kan ook worden gecombineerd met andere methoden zoals kelderbekuiping en keldermuren injecteren. Door meerdere waterdichtingstechnieken te combineren, kan de effectiviteit van het waterdicht maken van de kelder worden vergroot.

Hieronder volgt een beknopte vergelijking van de drie methoden: kelderdrainage, kelderbekuiping en keldermuren injecteren.

Kelderwaterdichtingstechniek Voordelen Nadelen
Kelderdrainage
 • Pompt water weg en voorkomt wateroverlast
 • Geschikt bij veel grondwater
 • Vereist professionele installatie
 • Kan duur zijn
Kelderbekuiping
 • Creëert een waterdichte coating op de keldermuren
 • Geschikt voor lokale lekkages en vochtproblemen
 • Vereist grondige voorbereiding en nauwkeurige uitvoering
 • Kan arbeidsintensief zijn
Keldermuren injecteren
 • Dicht scheurtjes en gaten in de keldermuren af
 • Geschikt voor lokale vochtproblemen
 • Vereist professionele injectieapparatuur
 • Tijdens de behandeling kan de kelder niet worden gebruikt

Door de juiste combinatie van waterdichtingstechnieken te kiezen, kun je zelf je kelder waterdicht maken en vochtproblemen voorkomen. Het is echter belangrijk om de specifieke behoeften van je kelder te beoordelen en indien nodig professionele hulp in te schakelen voor de installatie van kelderdrainage of andere waterdichtingsmethoden.

Zelf een Kelder Waterdicht Maken met Keldermuren Injecteren

Een andere methode om een kelder waterdicht te maken is door het injecteren van de keldermuren. Hierbij worden er gaten in de muren geboord en wordt er een vochtwerend middel of gel ingespoten. Deze gel zal uitzetten en voorkomen dat vocht zich een weg kan banen door de keldermuur. Keldermuren injecteren is vooral effectief bij lokale scheurtjes en barsten in de muur. Het kan echter enige tijd duren voordat de muur volledig droog is na de behandeling.

Voor- en nadelen van keldermuren injecteren
Voordelen
1. Effectieve methode voor het aanpakken van lokale scheurtjes en barsten in de keldermuur.
2. Voorkomt dat vocht zich een weg kan banen door de muur.
Nadelen
1. Het kan enige tijd duren voordat de muur volledig droog is na de behandeling.
2. Niet geschikt voor grotere beschadigingen aan de muur.

Offertes voor keldermuren injecteren

Voor het injecteren van keldermuren is het raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende gespecialiseerde bedrijven. Zo kun je de prijzen, garanties en ervaring van verschillende professionals vergelijken. Let erop dat de offerte alle benodigde werkzaamheden en materialen omvat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Doe-het-zelf Producten voor Kelderdichting

Er zijn verschillende doe-het-zelf producten op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor kelderdichting. Enkele bekende merken zijn Aquaplan, Remmers, Sika, Soudal, Compaktuna en Rubson. Deze producten zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten zoals Brico, Gamma en Hubo.

Het gebruik van deze doe-het-zelf producten kan je helpen om zelf je kelder waterdicht te maken en vochtproblemen te voorkomen. Ze bieden vaak eenvoudige en effectieve oplossingen voor het afdichten van je kelder.

Het is belangrijk om de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen bij het gebruik van deze producten. Hierdoor ben je verzekerd van de beste resultaten en optimale kelderdichting.

Voorbeelden van doe-het-zelf producten voor kelderdichting:

Merk Beschrijving
Aquaplan Aquaplan biedt verschillende producten, zoals kelderdichtingsmortels en waterdichtingscoatings, die speciaal zijn ontwikkeld voor het waterdicht maken van kelders.
Remmers Remmers heeft een breed scala aan producten voor kelderdichting, waaronder vloeibare afdichtingsmiddelen en injectieharsen. Deze producten helpen bij het bestrijden van vochtproblemen in de kelder.
Sika Sika biedt oplossingen voor kelderdichting, waaronder waterdichte mortels en kitten. Deze producten zorgen voor een duurzame en betrouwbare afdichting van je kelder.
Soudal Soudal heeft een assortiment van producten voor kelderdichting, zoals afdichtingsmastieken en coatings. Deze producten bieden een effectieve bescherming tegen vochtproblemen in de kelder.
Compaktuna Compaktuna heeft kelderdichtingsproducten zoals afdichtingspasta’s en -coatings die vochtproblemen in de kelder helpen voorkomen. Deze producten zijn makkelijk aan te brengen en bieden een langdurige bescherming.
Rubson Rubson biedt diverse producten voor kelderdichting, zoals vochtwerende pleisters en coatings. Deze producten zorgen voor een betrouwbare en waterdichte afdichting van je kelder.

Vergeet niet dat het gebruik van deze doe-het-zelf producten voor kelderdichting technische kennis vereist. Als je twijfelt over de juiste aanpak of als het vochtprobleem ernstig is, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Een specialist kan je helpen bij het vinden van de meest geschikte oplossing voor jouw specifieke situatie.

Belang van Ventilatie in de Kelder

Slechte ventilatie kan leiden tot een vochtige kelder en schimmelvorming. Het is daarom belangrijk om voldoende ventilatie te hebben in de kelder. Een vochtige kelder kan verschillende problemen veroorzaken, zoals schade aan meubels en vloeren, het aantrekken van ongewenste insecten en een ongezond leefklimaat.

Om een vochtige kelder te voorkomen, is het aan te raden om roosters of ramen te plaatsen die regelmatig kunnen worden geopend. Dit zorgt voor luchtcirculatie en helpt bij het afvoeren van vochtige lucht. Daarnaast kan het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem de ventilatie in de kelder verbeteren.

Goede ventilatie voorkomt niet alleen vochtproblemen, maar ook schimmelvorming. Schimmel gedijt namelijk goed in vochtige en slecht geventileerde ruimtes. Schimmel kan niet alleen leiden tot gezondheidsproblemen, zoals allergieën en luchtwegaandoeningen, maar kan ook schade veroorzaken aan de constructie van de kelder en de inhoud ervan.

Door te zorgen voor goede ventilatie in de kelder, kun je de luchtkwaliteit verbeteren en vochtproblemen en schimmelvorming voorkomen. Hierdoor blijft je kelder droog en gezond.

vochtige kelder

Waarom is ventilatie belangrijk in de kelder?

 • Vochtige kelder kan leiden tot schimmelvorming.
 • Goede ventilatie zorgt voor luchtcirculatie en voorkomt vochtproblemen.
 • Slechte ventilatie kan leiden tot gezondheidsproblemen en schade aan de kelder.

Door voldoende aandacht te besteden aan de ventilatie in de kelder, kun je vochtproblemen en schimmelvorming voorkomen. Dit draagt bij aan een gezonde leefomgeving en behoud van de kelder.

Conclusie

Het waterdicht maken van een kelder kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de oorzaak van het vochtprobleem. Methoden zoals kelderdichting, kelderdrainage en keldermuren injecteren kunnen effectief zijn om vochtproblemen in de kelder te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ventilatie te hebben in de kelder. Er zijn verschillende doe-het-zelf producten beschikbaar voor kelderdichting, maar het kan ook verstandig zijn om een professional in te schakelen voor de beste resultaten. Met deze eenvoudige tips kun je zelf aan de slag gaan om je kelder waterdicht te maken en vochtproblemen te voorkomen.