Effectieve Oplossingen voor Kelder Waterdicht Maken

Een vochtige kelder kan verschillende problemen veroorzaken, zoals beschadigde bouwelementen en schimmelvorming. Het is daarom essentieel om je kelder waterdicht te maken. Hiermee creëer je aangenamere leefruimte en verhoog je de waarde van je woning. In dit artikel ontdek je effectieve oplossingen voor het waterdicht maken van je kelder.

Symptomen van een Vochtige Kelder

Voordat je je kelder waterdicht kunt maken, is het belangrijk om de symptomen van een vochtige kelder te herkennen. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Vochtige plekken op de muren en vloer: Dit kan duiden op vochtproblemen in de kelder. Let vooral op plekken waar het vochtig aanvoelt of waar het behang of verf is aangetast.
 • Schimmelplekken: Schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen. Controleer de kelder op schimmelachtige plekken op de muren, vloer en andere oppervlakken.
 • Beschadigde spullen in de kelder: Als je merkt dat spullen in de kelder beschadigd of aangetast zijn, kan dit wijzen op vochtproblemen.
 • Muffe geur: Een onaangename, muffe geur kan een indicatie zijn van vochtproblemen in de kelder.

Als je een of meerdere van deze symptomen ervaart, is het tijd om actie te ondernemen en je kelder waterdicht te maken. Door vochtproblemen in de kelder aan te pakken, voorkom je verdere schade aan je woning en zorg je voor een gezonde leefomgeving.

Oorzaken van een Vochtige Kelder

Een vochtige kelder kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door infiltrerend vocht, zoals condensatievocht of een lek in de leidingen. Ook doorslaand vocht, waarbij externe muren niet in staat zijn om vocht buiten te houden, en grondwater dat via slechte fundering of scheurtjes naar binnen sijpelt, kunnen een vochtige kelder veroorzaken.

infiltrerend vocht

Stel je voor dat je een vochtige kelder hebt. Het kan een groot ongemak zijn en kan leiden tot schade aan je woning, evenals gezondheidsproblemen, zoals schimmelvorming en allergische reacties. Om het probleem effectief aan te pakken, is het belangrijk om de oorzaken van vochtige kelder te begrijpen. Dit stelt je in staat om de juiste maatregelen te treffen om de kelder waterdicht te maken en toekomstige vochtproblemen te voorkomen.

 1. Infiltrerend vocht: Dit is vocht dat van buitenaf de kelder binnendringt. Het kan optreden als gevolg van verschillende factoren, zoals regenwater dat via scheuren in de muren sijpelt of grondwater dat omhoog komt door de vloer.
 2. Doorslaand vocht: Dit verwijst naar vocht dat door de buitenmuren van de kelder heen dringt. Slechte isolatie, beschadigde gevels of ontbrekend voegwerk kunnen ervoor zorgen dat water de muren binnendringt.
 3. Grondwater: Een andere veelvoorkomende oorzaak van vochtige kelders is grondwater dat door de fundering of scheurtjes in de muren sijpelt. Dit kan vooral een probleem zijn als het grondwaterpeil hoog is of als er sprake is van een slecht grondwaterbeheer rondom de woning.

Om de specifieke oorzaak van jouw vochtproblemen vast te stellen, is het raadzaam om een professionele inspectie uit te laten voeren door een vochtexpert. Op basis van de bevindingen kan een gepaste oplossing worden geïmplementeerd om je kelder waterdicht te maken en vochtproblemen in de toekomst te voorkomen.

Methodes om de Kelder Waterdicht te Maken

Er zijn verschillende methodes om je kelder waterdicht te maken, afhankelijk van de specifieke oorzaak en situatie. Hieronder worden enkele effectieve methodes besproken:

 1. Kelderbekuiping: Een klassieke methode om je kelder waterdicht te maken is kelderbekuiping. Hierbij worden de keldermuren waterdicht gemaakt door ze te cementeren. Dit creëert een beschermende laag die vocht buitenhoudt.
 2. Kelderdrainage: Een andere methode is kelderdrainage. Hierbij wordt er een drainage systeem geïnstalleerd om water op te vangen en af te voeren. Dit voorkomt dat er water ophoopt in de kelder en zorgt voor een droge omgeving.
 3. AquaConsult: AquaConsult biedt een unieke methode om een kelder waterdicht te maken met behulp van keramische tegels. Deze tegels vormen een waterdichte barrière en zorgen ervoor dat vocht geen kans krijgt om de kelder binnen te dringen.

Met behulp van deze methodes kun je jouw kelder effectief waterdicht maken en zo vochtproblemen voorkomen.

Voordelen van een Waterdichte Kelder

Een waterdichte kelder biedt verschillende voordelen, zoals:

 • Het voorkomen van vochtproblemen, zoals lekkages en schimmelvorming.
 • Het creëren van een droge en schimmelvrije ruimte die geschikt is voor opslag of extra leefruimte.
 • Het verhogen van de waarde van je woning.

Door te investeren in het waterdicht maken van je kelder, kun je dus niet alleen problemen voorkomen, maar ook profiteren van de voordelen die een waterdichte kelder biedt.

Stap 1: Dichten van Naden, Voegen en Gaten

Een belangrijke stap bij het waterdicht maken van je kelder is het dichten van naden, voegen en gaten. Deze kunnen de bron zijn van lekkage. Zorg ervoor dat de kimnaden tussen vloeren, plafond en wanden goed zijn afgedicht. Controleer ook dilatatievoegen en doorvoergaten voor leidingen. Gebruik hiervoor een geschikte afdichtingskit.

Om ervoor te zorgen dat je kelder volledig waterdicht is, is het van essentieel belang om alle naden en voegen goed te dichten. Het voorkomt dat water door deze openingen naar binnen sijpelt en eventuele schade of vochtproblemen veroorzaakt.

Begin met het inspecteren van de kimnaden, dit zijn de verbindingen tussen de vloeren, plafond en wanden van je kelder. Controleer of er geen scheuren of openingen zijn en zorg ervoor dat deze goed zijn afgedicht. Gebruik een geschikte afdichtingskit om de naden grondig te dichten en te voorkomen dat vocht binnendringt.

Daarnaast is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan dilatatievoegen en doorvoergaten voor leidingen in je kelder. Controleer of er geen scheuren of openingen zijn en gebruik indien nodig ook hier een geschikte afdichtingskit. Hiermee voorkom je dat water via deze gaten de kelder kan binnendringen.

Door nauwkeurig de naden, voegen en gaten in je kelder te inspecteren en te dichten, zorg je ervoor dat je kelder volledig waterdicht is en beschermd is tegen vochtproblemen.

Voordelen van het dichten van naden, voegen en gaten: Hoe te dichten:
– Voorkomt lekkage en vochtproblemen – Inspecteer alle naden, voegen en gaten
– Beschermt de structuur van je kelder – Gebruik een geschikte afdichtingskit
– Verhoogt de levensduur van je kelder – Zorg ervoor dat alle openingen goed zijn afgedicht

Stap 2: Inspectie van Betonnen Kelder

Voordat je je kelder waterdicht maakt, is het belangrijk om de betonnen structuur te inspecteren. Een grondige inspectie helpt bij het identificeren van eventuele grote gaten, scheuren en scheurtjes in zowel de muren als de vloer van de kelder. Het is cruciaal om deze gebreken aan te pakken voordat je begint met het waterdicht maken van je kelder. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je een solide oppervlak hebt om mee te werken en voorkom je problemen in de toekomst.

Reparatiemortel is een effectieve oplossing voor het wegwerken van dergelijke beschadigingen in de betonnen structuur. Met behulp van reparatiemortel kun je grote gaten opvullen en scheuren en scheurtjes repareren. Het resultaat is een solide oppervlak dat geschikt is voor het aanbrengen van waterdichte materialen.

Door de betonnen kelder grondig te inspecteren en te repareren voordat je begint met het waterdicht maken, leg je een stevige basis voor een succesvolle kelderdichting. Zorg ervoor dat je eventuele gebreken herstelt en een stabiele structuur creëert voordat je verdergaat naar de volgende stappen van het waterdicht maken proces.

Stap 3: Kiezen van een Vochtwerend Product

Om je kelder waterdicht te maken, is het essentieel om het juiste vochtwerende product te kiezen. Een van de meest effectieve producten op de markt is Permacon. Dit product is speciaal ontworpen om beton volledig waterdicht te maken en biedt duurzame bescherming tegen vochtproblemen.

Permacon vormt een barrière in de poriën en haarscheurtjes van het beton, waardoor water niet langer kan doordringen. Hierdoor worden lekkages voorkomen en blijft je kelder droog en veilig.

Een van de voordelen van Permacon is dat het eenvoudig aan te brengen is. Met een kwast of spuit kun je het product gelijkmatig aanbrengen op de keldermuren en -vloer. Daarnaast is Permacon overschilderbaar met elke gewenste afwerking, waardoor je kelder er ook nog stijlvol uit kan zien.

Met Permacon kies je voor een betrouwbaar vochtwerend product dat zijn doeltreffendheid heeft bewezen. Het beschermt je kelder op lange termijn tegen vochtproblemen en helpt schimmelvorming te voorkomen.

vochtwerend product

Met Permacon zorg je ervoor dat je kelder droog en waterdicht blijft, en dat jouw woning beschermd is tegen vochtproblemen.

Stap 4: Kelder Waterdicht Maken met Permacon

Wil je een waterdichte kelder creëren? Maak gebruik van Permacon, een effectief product dat je kelder volledig waterdicht maakt. Met Permacon creëer je een ondoordringbare barrière die ervoor zorgt dat water niet langer je kelder kan binnendringen. Hierdoor voorkom je lekkages en schimmelvorming, waardoor je kelder droog en gezond blijft.

Permacon is een milieuvriendelijk product dat geen kleur, geur of giftige stoffen bevat. Het is veilig te gebruiken en heeft geen nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit in je kelder. Het product is eenvoudig aan te brengen op de keldermuren en -vloer met behulp van een kwast of spuit.

Door je kelder waterdicht te maken met Permacon, creëer je een duurzame oplossing voor vochtproblemen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over wateroverlast of schimmelgroei, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en schade aan je bezittingen.

Het gebruik van Permacon is een betrouwbare manier om je kelder waterdicht te maken. Dit product heeft zich bewezen als een effectieve en duurzame oplossing voor het beschermen van kelders tegen vochtproblemen. Maak gebruik van Permacon en geniet van een droge en gezonde kelder.

Conclusie

Het waterdicht maken van je kelder is essentieel om vochtproblemen te voorkomen en de waarde van je woning te verhogen. Door het dichten van naden, voegen en gaten en het gebruik van een vochtwerend product zoals Permacon kun je je kelder effectief waterdicht maken. Neem de nodige stappen en geniet van een droge en schimmelvrije kelder.