Waterdicht Maken van Doorvoer in Kelder

Bij het hebben van een kelder of souterrain is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de doorvoeren voor gasleidingen, waterleidingen, elektra en riolering waterdicht zijn. Een goede waterdichting van de doorvoer voorkomt lekkages en vochtproblemen in de kelder, en beschermt zowel de woning als de gezondheid.

Een veelgebruikte methode om doorvoeren in de kelder waterdicht te maken, is door ze te bedekken met een materiaal op basis van bentoniet klei. Deze klei zwelt op bij contact met water en sluit zo de doorvoer af. Echter, er zijn ook duurzamere oplossingen beschikbaar, zoals de Kriztal® DVD mortel. Deze mortel heeft een zwellend vermogen en behoudt zijn volume onder alle omstandigheden. Het is direct waterdicht na het aanbrengen, waardoor het een efficiënte en langdurige oplossing biedt voor het waterdicht maken van doorvoeren in de kelder.

Doorvoer Kelder Waterdicht Maken met Bentoniet Klei

Een veelgebruikte methode om doorvoeren in de kelder waterdicht te maken, is door gebruik te maken van bentoniet klei. Deze klei zwelt op bij contact met water en zorgt ervoor dat de doorvoer waterdicht is. Echter, wanneer de doorvoer droog komt te liggen, krimpt de klei weer naar zijn oorspronkelijke volume. Dit kan leiden tot lekkages in de kelder wanneer er weer water bijkomt. Daarnaast neemt de werking van bentoniet klei af na verloop van tijd, omdat restjes klei met het water mee kunnen komen en de doorvoer minder effectief maken.

Hoewel het gebruik van bentoniet klei een gangbare methode is, heeft het enkele beperkingen. Het is belangrijk om deze beperkingen in gedachten te houden bij het waterdicht maken van doorvoeren in de kelder. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen beschikbaar die duurzamer en effectiever zijn.

Duurzame Oplossing met Kriztal® DVD Mortel

Een duurzamere en milieuvriendelijke oplossing voor het waterdicht maken van doorvoeren in de kelder is het gebruik van Kriztal® DVD mortel. Deze mortel is speciaal ontwikkeld en heeft een zwellend vermogen. Kriztal® DVD behoudt zijn volume onder alle omstandigheden en zet zelfs weer uit wanneer er na verloop van jaren weer ruimte op komt.

Bij lekkende doorvoeren wordt het reeds aangebrachte materiaal verwijderd en wordt de Kriztal® DVD rondom de doorvoer aangebracht. De doorvoer is direct waterdicht na de behandeling. Daarnaast kan de Kriztal® DVD mortel ook gebruikt worden voor het waterdicht afsluiten van kabel- en buisdoorvoeringen in de wand van een kelder of souterrain.

doorvoer kelder waterdicht oplossing

Voordelen van Kriztal® DVD Mortel:

 • Zwellend vermogen voor een waterdichte afsluiting
 • Duurzame oplossing die zijn volume behoudt en weer uitzet bij contact met water
 • Geschikt voor het waterdicht maken van doorvoeren in de kelder
 • Ook te gebruiken voor het waterdicht afsluiten van kabel- en buisdoorvoeringen
 • Milieuvriendelijk en duurzaam materiaal

Met de Kriztal® DVD mortel kunt u ervoor zorgen dat de doorvoeren in uw kelder waterdicht zijn en blijven. Het zwellende vermogen van de mortel zorgt voor een betrouwbare en directe waterdichte afsluiting. Of het nu gaat om gasleidingen, waterleidingen, elektriciteitskabels of riolering, de Kriztal® DVD mortel biedt een effectieve oplossing.

Afdichten van Leiding- en Kabeldoorvoeren

Om lekkages en vochtproblemen in de kelder te voorkomen, is het belangrijk om leiding- en kabeldoorvoeren op de juiste manier waterdicht af te dichten. Deze doorvoeren zijn vaak kwetsbaar en kunnen water in een gebouw of huis laten binnendringen. Een goede afdichting van kabeldoorvoeren is essentieel om lekkages te voorkomen.

Bescon biedt betrouwbare en waterdichte oplossingen voor het afdichten van doorvoeren van leidingen, zowel voor bestaand als nieuw metselwerk. Het afdichtingssysteem van Bescon is geschikt voor zowel enkele als meervoudige kabeldoorvoeren en zorgt ervoor dat de doorvoeren waterdicht zijn en blijven.

Voor het afdichten van leiding- en kabeldoorvoeren in de kelder, biedt Bescon een breed scala aan producten en oplossingen. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om een waterdichte afdichting te creëren en de doorvoeren te beschermen tegen lekkages. Het gebruik van hoogwaardige afdichtingsmaterialen zorgt ervoor dat de doorvoeren langdurig waterdicht blijven, zelfs onder zware omstandigheden.

Voordelen van het Bescon afdichtingssysteem:

 • Waterdichte afdichting van leiding- en kabeldoorvoeren
 • Betrouwbare bescherming tegen lekkages
 • Geschikt voor zowel enkele als meervoudige doorvoeren
 • Duurzame oplossing voor langdurige waterdichtheid
 • Eenvoudige toepassing

Met het Bescon afdichtingssysteem kunt u de leiding- en kabeldoorvoeren in uw kelder op een effectieve en duurzame manier waterdicht maken. Op deze manier kunt u lekkages en vochtproblemen voorkomen en de kelder droog en veilig houden.

Verschillende Methoden voor Waterdicht Maken van Doorvoeren

Er zijn verschillende methoden beschikbaar voor het waterdicht maken van doorvoeren in de kelder. Deze methoden zijn afhankelijk van het grondvocht en de waterdruk.

Bij een normale waterdruk kan het doorvoergat uitgehakt en ruw gemaakt worden, waarna injectienippels met speciale mortel worden vastgezet. Na droging van de mortel wordt hars geïnjecteerd en wordt een pasta- en mortellaag aangebracht om de doorvoer waterdicht te maken.

Bij hoge waterdruk is een speciale afdichtingstechniek nodig, waarbij de bitumen afdichting wordt verbonden met de bitumenrubber beschermingslaag.

Doorvoeringen die minder dan 3 meter onder het maaiveld liggen, worden op dezelfde manier behandeld als doorvoeren met een lage waterdruk, maar met extra afdichting aan de binnen- en buitenzijde.

Er is ook de mogelijkheid om doorvoeren waterdicht te maken door middel van injecteren met snelcement en flexibele polyurethaanhars.

Waarom de Kelder Waterdicht Maken

Het waterdicht maken van de kelder is essentieel om toekomstige lekkages en vochtproblemen te voorkomen. In Nederland is de grondwaterspiegel hoog, waardoor veel kelders onder de grondwaterspiegel liggen. Water en vocht zijn schadelijk voor zowel de woning als de gezondheid. Vocht kan de wand- en vloerbedekking aantasten en zelfs de constructie van de woning beschadigen. Daarnaast trekt een vochtige kelder schimmels, algen en ongedierte aan, wat slecht is voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk dat de kelder waterdicht is, zodat water en vocht niet naar binnen kunnen trekken.

Om de kelder waterdicht te maken, moeten alle mogelijke ingangen voor water en vocht worden afgedicht. Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het waterdicht maken van de kelder zijn de doorvoeren in de kelderwand. Deze doorvoeren vormen potentiële bronnen van lekkage, omdat water en vocht gemakkelijk door de kelderwand kunnen sijpelen wanneer ze niet correct zijn afgedicht.

Door de doorvoeren in de kelderwand waterdicht te maken, kan worden voorkomen dat water en vocht de kelder binnenkomen. Dit zorgt voor een droge en gezonde leefomgeving en minimaliseert het risico op schade aan de woning. Er zijn verschillende methoden en producten beschikbaar om de doorvoeren in de kelderwand waterdicht te maken, zoals speciale afdichtingsmortels en zwellende materialen.

“Een waterdichte kelder beschermt niet alleen de woning, maar ook de gezondheid. Het voorkomt schade door vocht en de groei van schimmel en biedt een veilige leefomgeving voor u en uw gezin.”

Het waterdicht maken van de doorvoeren in de kelderwand is een essentiële stap bij het creëren van een waterdichte kelder. Door te investeren in hoogwaardige waterdichtingsoplossingen kunt u de levensduur van uw kelder vergroten en de waarde van uw woning behouden. Zorg ervoor dat u de juiste producten en methoden gebruikt om een effectieve en duurzame waterdichting te bereiken.

Verschillende Methoden om de Kelder Waterdicht te Maken

Er zijn verschillende methoden om de kelder waterdicht te maken. Een van de opties is om de kelder aan de buitenzijde af te dichten. Op deze manier wordt voorkomen dat vocht in de constructie kan dringen. Deze preventieve afdichting wordt vaak tijdens de bouwfase aangebracht. Als de kelder al vochtproblemen heeft en aan de buitenzijde afgewerkt moet worden, wordt het echter aanbevolen om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Zij hebben de nodige kennis en ervaring om de kelder op de juiste manier waterdicht te maken.

Een andere methode is het waterdicht maken van de kelder van binnenuit. Hierbij kunnen professionele producten worden gebruikt, zoals die van Remmers. Met deze producten is het mogelijk om zelf de kelder waterdicht te maken. Hierbij is het wel belangrijk om enige kluservaring te hebben en de technische merkbladen van de producten goed door te nemen. Op deze manier kan de kelder op een effectieve manier waterdicht worden gemaakt.

Of het nu gaat om het afdichten van de kelder aan de buitenzijde of van binnenuit, het is essentieel om de juiste methoden en producten te gebruiken. Het waterdicht maken van de kelder is een belangrijke stap om vochtproblemen en lekkages te voorkomen.

Vergelijking van externe en interne kelderafdichting

Externe Kelderafdichting Interne Kelderafdichting
Voorkomt dat vocht in de constructie dringt Kelder wordt van binnenuit waterdicht gemaakt
Preventieve maatregel tijdens de bouwfase Kan op elk moment worden uitgevoerd
Specialistisch werk, vaak uitgevoerd door professional Kan zelf worden gedaan met professionele producten
Kan prijzig zijn vanwege de complexiteit van het werk Kosten kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen producten
Kan de kelder volledig waterdicht maken Effectief bij het oplossen van vochtproblemen, maar kan leiden tot hogere luchtvochtigheid in de kelder

Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om de specifieke behoeften en omstandigheden van de kelder in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste methode. Het inschakelen van een professional kan helpen bij het maken van de beste beslissing.

Zelf de Kelder Afdichten met Remmers Producten

Remmers biedt professionele producten aan voor het waterdicht maken van de kelder. Het Kiesol-afdichtingssysteem van Remmers is geschikt voor het waterdicht maken van de binnenkant van de kelder. Het systeem bestaat uit verschillende producten, zoals Kiesol, WP DS Levell, WP Sulfatex, SP Prep en SP Top White.

Voor het waterdicht maken dient de kelder voorbereid te worden door oude verflagen en andere afwerkingsmaterialen te verwijderen. Vervolgens wordt het Kiesol-afdichtingssysteem aangebracht in meerdere lagen, waarbij de ondergrond eerst gegrondeerd wordt met Kiesol en vervolgens geëgaliseerd wordt met WP Sulfatex en WP DS Levell. Daarna wordt de kimnaad gedicht en worden er meerdere lagen WP Sulfatex aangebracht. De afwerking kan gedaan worden met SP Prep en SP Top White.

doorvoer kelder afdichten

Productoverzicht

Product Doel
Kiesol Grondering voor de ondergrond
WP DS Levell Egalisatiemiddel
WP Sulfatex Waterdichte afdichting
SP Prep Primer voor de afwerking
SP Top White Afwerkingslaag

Het waterdicht maken van uw kelder met het Kiesol-afdichtingssysteem van Remmers zorgt voor een duurzame en effectieve oplossing. Volg de instructies van de producten zorgvuldig op voor het beste resultaat. Met de professionele producten van Remmers kunt u zelf uw kelder waterdicht maken.

Stapsgewijze Uitleg voor het Waterdicht Maken van de Kelder

Het waterdicht maken van de kelder vereist een specifieke procedure om optimale resultaten te behalen. Met het Kiesol-afdichtingssysteem van Remmers kunt u de kelder effectief waterdicht maken. Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg van het proces:

 1. Stap 1: Grundering met Kiesol
  Begin met het aanbrengen van de Kiesol grondering op de keldermuren en -vloer. Zorg ervoor dat het oppervlak grondig is gereinigd en vrij van stof en vuil. Breng de grondering gelijkmatig aan met behulp van een kwast of roller. Hiermee creëert u een goede hechting voor de volgende lagen.
 2. Stap 2: Hechtlaag met WP Sulfatex
  Na het aanbrengen van de grondering kunt u de hechtlaag op de keldermuren aanbrengen met WP Sulfatex. Deze hechtlaag zorgt voor een goede hechting tussen de Kiesol grondering en de egaliseringslaag die later wordt aangebracht. Breng de WP Sulfatex gelijkmatig aan op het oppervlak en laat het volledig drogen.
 3. Stap 3: Egaliseren met WP DS Levell
  Nadat de hechtlaag is opgedroogd, kunt u de egaliseringslaag aanbrengen met WP DS Levell. Deze laag zorgt ervoor dat oneffenheden en kleine scheuren in de keldermuren worden opgevuld en geëgaliseerd. Breng de WP DS Levell aan met een geschikte roller of troffel en laat het volledig uitharden.
 4. Stap 4: Dichten van de kimnaad
  De kimnaad is een belangrijke plek waar vocht kan binnendringen. Gebruik WP DS Levell om de kimnaad te dichten en ervoor te zorgen dat er geen water doorheen kan sijpelen. Breng de WP DS Levell aan en gebruik een geschikte tool om het gelijkmatig te verdelen en glad te strijken.
 5. Stap 5: Meerdere lagen WP Sulfatex aanbrengen
  Aangezien de waterdruk in de kelder kan variëren, is het belangrijk om meerdere lagen van de WP Sulfatex aan te brengen. Breng de eerste laag aan en laat het volledig drogen voordat u de volgende laag aanbrengt. Herhaal dit proces totdat de gewenste waterdichtheid is bereikt.
 6. Stap 6: Afwerking met SP Prep en SP Top White
  Om de kelder een nette afwerking te geven, kunt u SP Prep en SP Top White gebruiken. Deze producten zorgen voor een strakke en waterdichte afwerking van de keldermuren. Breng de producten volgens de instructies op de verpakking aan en laat ze volledig uitharden.

Het is belangrijk om tijdens het waterdicht maken van de kelder de instructies en productinformatie van Remmers goed op te volgen. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat de kelder optimaal beschermd is tegen vocht en lekkages.

Bekijk de onderstaande afbeelding voor een visuele weergave van de stappen:

Conclusie

Het waterdicht maken van de doorvoer in de kelder is essentieel om lekkages en vochtproblemen te voorkomen. Er zijn verschillende methoden beschikbaar, zoals het gebruik van bentoniet klei of duurzamere oplossingen zoals de Kriztal® DVD mortel. Het waterdicht maken van de kelder kan op verschillende manieren, zowel aan de binnen- als buitenzijde. Het is belangrijk om de juiste producten en methoden te gebruiken om een waterdichte kelder te creëren. Het inschakelen van een specialist kan een goede keuze zijn, vooral als er al vochtproblemen in de kelder zijn. Zelf de kelder waterdicht maken vereist enige kluservaring en het goed opvolgen van de instructies van de gebruikte producten.