Kelder Vloer Waterdicht Maken: Effectieve Oplossingen

Een vochtige kelder kan leiden tot verschillende problemen, zoals schimmelvorming, beschadigde spullen, en een onaangename geur. Het is daarom belangrijk om je kelder waterdicht te maken om deze problemen te voorkomen. Er zijn verschillende oorzaken van een vochtige kelder, zoals condensatievocht en infiltrerend vocht. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende methoden om je kelder waterdicht te maken, zoals kelderbekuiping, kelderdrainage, en het gebruik van waterdichte coatings zoals Permacon. Raadpleeg een specialist voor de meest passende oplossing voor jouw kelder.

Symptomen van een Vochtige Kelder

Een vochtige kelder kan verschillende symptomen hebben. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen omdat ze wijzen op vochtproblemen en de noodzaak om je kelder waterdicht te maken.

 1. Vochtplekken op muren: Een van de meest voorkomende symptomen van een vochtige kelder zijn vochtplekken op de muren. Deze plekken worden veroorzaakt door lekkages of opstijgend vocht vanuit de grond.
 2. Plassen op de keldervloer: Als je regelmatig plassen water op de keldervloer aantreft, kan dit duiden op een vochtprobleem. Het kan betekenen dat er vocht van buitenaf de kelder binnenkomt.
 3. Zoutkringen: Zoutkringen zijn een ander symptoom van een vochtige kelder. Deze kringen ontstaan wanneer het vocht in de kelder verdampt en het zout achterblijft.
 4. Schimmelplekken: Schimmelplekken op de muren of plafonds van de kelder kunnen wijzen op vochtproblemen. Schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen en kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
 5. Muffe geur: Een muffe geur in de kelder kan een teken zijn van vochtproblemen. Deze geur ontstaat door de aanwezigheid van schimmel en vocht in de kelder.

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en actie te ondernemen om je kelder waterdicht te maken. Op deze manier kun je verdere schade en gezondheidsproblemen voorkomen. Raadpleeg een specialist voor een grondige inspectie en de juiste oplossing voor jouw vochtige kelder.

Oorzaken van een Vochtige Kelder

Een vochtige kelder kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de exacte oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen om de juiste oplossing te kunnen bieden. Hieronder worden de belangrijkste oorzaken van een vochtige kelder besproken:

Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat door een gebrek aan ventilatie in de kelder. Wanneer warme lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals muren en vloeren, condenseert het vocht en leidt tot vochtproblemen en schimmelvorming.

Infiltrerend vocht

Infiltrerend vocht kan veroorzaakt worden door verschillende factoren:

 • Doorslaand vocht: Dit treedt op wanneer externe muren niet in staat zijn om vocht buiten te houden, waardoor water de kelder binnendringt.
 • Grondwater: Een slechte fundering of scheuren in de muren kunnen ervoor zorgen dat grondwater de kelder binnenkomt.
 • Zak- of sijpelwater: Na zware neerslag kan water via de muren naar beneden zakken en de kelder binnenkomen.

Om de exacte oorzaak van infiltrerend vocht vast te stellen, is het raadzaam om een specialist in te schakelen.

Door de oorzaken van een vochtige kelder te identificeren, kan de juiste aanpak gekozen worden om het vochtprobleem op te lossen en de kelder weer droog en gezond te maken.

Vochtprobleem Oorzaak
Condensatievocht Gebrek aan ventilatie
Doorslaand vocht Externe muren kunnen vocht niet buiten houden
Grondwater Slechte fundering of scheuren in de muren
Zak- of sijpelwater Zware neerslag zorgt voor water dat via de muren naar beneden zakt

Om de exacte oorzaak van het vochtprobleem in jouw kelder vast te stellen, is het aan te raden om een professionele specialist in vochtbestrijding te raadplegen. Zij hebben de expertise en ervaring om de oorzaken te identificeren en de juiste oplossingen aan te bieden.

Kelder Vloer Waterdicht Maken: Methodes

Er zijn verschillende methoden om een kelder waterdicht te maken. De klassieke methode is kelderbekuiping, waarbij de keldermuren waterdicht worden gemaakt door ze te cementeren. Een alternatieve methode is kelderdrainage, waarbij een pomphuis wordt ingebed in de vloer om water op te vangen en af te voeren. AquaConsult biedt een unieke methode aan waarbij een pomphuis wordt geplaatst en keramische tegels worden gelegd op de vloer.

Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, het is raadzaam om een specialist te raadplegen voor de meest geschikte methode voor jouw kelder.

kelder waterdicht maken methodes

Stappenplan voor het Waterdicht Maken van een Kelder

Het waterdicht maken van een kelder kan in verschillende stappen worden uitgevoerd. Volg dit stappenplan om ervoor te zorgen dat je kelder goed beschermd wordt tegen vochtproblemen.

Naden en voegen dichten

De eerste stap is het grondig dichten van de naden, voegen en gaten in de kelder. Dit voorkomt dat er water of vocht de kelder kan binnendringen. Gebruik hiervoor een geschikt afdichtingsmiddel dat specifiek bedoeld is voor het waterdicht maken van naden en voegen. Breng het afdichtingsmiddel gelijkmatig aan en zorg ervoor dat alle scheuren en openingen goed worden afgedicht.

Inspecteren van betonnen kelder

Na het dichten van de naden en voegen is het belangrijk om de betonnen kelder grondig te inspecteren. Controleer op eventuele scheuren, beschadigingen of andere zwakke plekken in het beton. Deze kunnen potentiele ingangen zijn voor vocht. Herstel indien nodig de scheuren en beschadigingen met geschikt reparatiemateriaal om de kelder volledig waterdicht te maken.

Kiezen van vochtwerend product

Nadat de kelder goed is afgedicht en gerepareerd, is het tijd om een vochtwerend product te kiezen. Er zijn verschillende producten beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om kelders waterdicht te maken. Een voorbeeld hiervan is Permacon. Kies een vochtwerend product dat geschikt is voor jouw specifieke kelder en volg de instructies van de fabrikant voor het aanbrengen ervan.

Keldervloer behandelen met Permacon

Een belangrijk onderdeel van het waterdicht maken van een kelder is het behandelen van de keldervloer. Gebruik Permacon om de keldervloer te beschermen tegen optrekkend vocht. Permacon is een vochtwerende coating die speciaal is ontwikkeld voor betonvloeren. Breng de Permacon gelijkmatig aan over de gehele keldervloer en zorg ervoor dat alle oppervlakken goed bedekt zijn. Laat het product drogen volgens de instructies van de fabrikant.

Door het volgen van dit stappenplan kun je stap voor stap je kelder waterdicht maken en voorkom je vochtproblemen in de toekomst.

Voordelen van Permacon bij het Waterdicht Maken van een Kelder

Permacon biedt veel voordelen bij het waterdicht maken van een kelder. Het product is speciaal ontworpen om betonnen oppervlakken volledig waterdicht te maken, waardoor vochtproblemen en schimmelvorming effectief worden voorkomen. Door het gebruik van Permacon kun je genieten van de volgende voordelen:

 1. Overschilderbaar: Permacon kan worden overschilderd met elke finish die bij je kelderinterieur past. Hierdoor kun je je kelder aanpassen aan je persoonlijke stijl zonder afbreuk te doen aan de waterdichtheid.
 2. Verbeterde hechting: Permacon biedt een uitstekende hechting op betonnen oppervlakken, waardoor het duurzaam en langdurig effectief blijft. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over herhaalde toepassing of verminderde prestaties in de loop van de tijd.
 3. Milieuvriendelijk: Permacon is een milieuvriendelijk product dat voldoet aan de hoogste ecologische normen. Het is niet giftig en vrij van schadelijke chemicaliën, waardoor het veilig is voor gebruik in huis.

voordelen Permacon

Met Permacon kun je met vertrouwen je kelder waterdicht maken en genieten van een droge en gezonde omgeving. Met de overschilderbare eigenschappen, verbeterde hechting en milieuvriendelijkheid van Permacon, is het een ideale keuze voor het waterdicht maken van beton in je kelder.

Zelf Je Kelder Waterdicht Maken: Mogelijkheden en Maatregelen

Heb je last van vochtproblemen in je kelder? Gelukkig is het mogelijk om zelf je kelder waterdicht te maken met de juiste maatregelen. Door specifieke stappen te volgen, kun je de vochtproblemen effectief aanpakken en de kelder droog houden. Hier zijn enkele belangrijke mogelijkheden en maatregelen die je kunt nemen.

Dichten van naden en voegen

Een van de eerste stappen bij het waterdicht maken van je kelder is het dichten van naden en voegen. Deze kunnen vaak de bron zijn van vochtproblemen, omdat water gemakkelijk door kleine openingen kan sijpelen. Gebruik een geschikte kit of waterdichtingsproduct om de naden en voegen af te dichten en te voorkomen dat er vocht naar binnen komt.

Beton waterdicht maken met Permacon

Een andere effectieve maatregel is het behandelen van het beton in je kelder met Permacon. Permacon is een waterdichtingscoating die een beschermende laag op het beton aanbrengt. Hierdoor wordt het beton volledig waterdicht en voorkom je dat vocht de kelder kan binnendringen. Breng de Permacon volgens de instructies aan op de betonnen oppervlakken in je kelder voor een optimale waterdichtheid.

Specialistisch advies

Hoewel je zelf veel kunt doen om je kelder waterdicht te maken, kan het ook verstandig zijn om specialistisch advies in te winnen. Een professional op het gebied van vochtbestrijding kan je helpen bij het identificeren van de oorzaak van het vochtprobleem en je voorzien van gericht advies. Zo weet je zeker dat je de juiste maatregelen neemt om je kelder effectief waterdicht te maken.

Met deze mogelijkheden en maatregelen kun je zelf aan de slag om je kelder waterdicht te maken. Zorg ervoor dat je de juiste producten gebruikt en nauwkeurig te werk gaat om de beste resultaten te behalen. Als je twijfels hebt of meer advies nodig hebt, kun je altijd een specialist raadplegen voor professioneel en deskundig advies.

Gevolgen van een Vochtige Kelder

Een vochtige kelder kan verschillende gevolgen hebben die zowel esthetisch als functioneel van aard zijn:

 • 1. Schimmelvorming: Vochtige kelders zijn een ideale omgeving voor schimmelgroei. De aanwezigheid van schimmel kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals allergieën, astma en luchtwegproblemen.
 • 2. Aantasting van materialen: Langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot de aantasting van bouwmaterialen in de kelder, zoals houten balken, gipsplaten en isolatie. Dit kan resulteren in structurele schade en hogere reparatiekosten.
 • 3. Onaangename geur: Vochtige kelders hebben vaak een muffe geur als gevolg van schimmel- en schimmelgroei. Deze geur kan zich verspreiden naar andere delen van het huis en een onaangename leefomgeving creëren.
 • 4. Gezondheidsproblemen: Vochtige kelders kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergieën, irritatie van de luchtwegen en verergering van astma. Het is vooral schadelijk voor mensen met reeds bestaande ademhalingsproblemen.
 • 5. Ongedierte: Vochtige kelders trekken vaak ongedierte aan, zoals pissebedden, spinnen en muizen. Deze dieren kunnen schade aanrichten aan de kelder en zich verspreiden naar andere delen van het huis.

Om deze gevolgen te voorkomen, is het essentieel om je kelder waterdicht te maken en vochtproblemen effectief aan te pakken.

Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen en een gezonde en veilige leefomgeving te behouden.

Kosten en Expertise bij het Waterdicht Maken van een Kelder

De kosten van het waterdicht maken van een kelder kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen methode en de omvang van het vochtprobleem. Het is echter raadzaam om een specialist op het gebied van vochtbestrijding in te schakelen voor deze klus. Een specialist heeft de benodigde expertise en ervaring om de precieze oorzaak van het vochtprobleem in jouw kelder vast te stellen.

Een professionele vochtbestrijdinspecialist kan een grondige kelderinspectie uitvoeren om de onderliggende problemen in kaart te brengen. Op basis hiervan kan de specialist een passende oplossing aanbevelen en toepassen om je kelder waterdicht te maken. Door de expertise van een professional in te schakelen, kun je erop vertrouwen dat het probleem op de juiste manier wordt aangepakt en voorkom je dat het vochtprobleem in de toekomst terugkeert.

Een specialist op het gebied van vochtbestrijding heeft de kennis en ervaring om de meest effectieve en duurzame oplossingen te bieden voor het waterdicht maken van kelders.

Hoewel het inschakelen van een specialist kosten met zich meebrengt, is het belangrijk om te beseffen dat het investeren in een kwalitatieve waterdichting voor je kelder op de lange termijn kostenbesparend kan zijn. Het voorkomt immers schade aan je woning en de waardevermindering die daarmee gepaard kan gaan.

Daarnaast biedt het laten uitvoeren van de werkzaamheden door een professional gemoedsrust en garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Je kunt erop vertrouwen dat de specialist de beste materialen en technieken gebruikt om je kelder waterdicht te maken, zodat je kunt genieten van een droge en gezonde leefomgeving.

Tips voor het Voorkomen van Vochtige Kelders

Om vochtige kelders te voorkomen, is het belangrijk om goede ventilatie te hebben in de kelder. Hier zijn enkele tips om vochtproblemen te voorkomen:

 1. Zorg voor voldoende luchtcirculatie door ramen, ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Dit helpt vochtige lucht af te voeren en frisse lucht binnen te laten.
 2. Onderhoud je kelder regelmatig door deze schoon te houden en eventuele lekkages direct te verhelpen. Voorkom dat water de kelder binnendringt.
 3. Controleer regelmatig de muren en vloeren van je kelder op scheuren en andere beschadigingen. Als je scheuren ontdekt, repareer deze dan om te voorkomen dat er vocht binnendringt.
 4. Breng vochtdichte coatings aan op de muren en vloeren van de kelder. Deze coatings zorgen voor een beschermende laag en voorkomen dat vocht de kelder binnendringt.

Door deze tips in acht te nemen, kun je vochtproblemen in je kelder voorkomen en een droge en gezonde omgeving creëren.

“Een goed geventileerde en goed onderhouden kelder is de sleutel tot het voorkomen van vochtproblemen. Neem de nodige maatregelen en controleer regelmatig, zodat je kunt genieten van een droge en bruikbare kelder.”

Conclusie

Het waterdicht maken van een kelder is essentieel om vochtproblemen en schade in huis te voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een vochtige kelder, zoals condensatievocht en infiltrerend vocht. Afhankelijk van de oorzaak zijn er diverse effectieve oplossingen beschikbaar, waaronder kelderbekuiping, kelderdrainage en het gebruik van waterdichte coatings zoals Permacon.

Het is raadzaam om advies in te winnen van een specialist om de meest geschikte methode voor het waterdicht maken van jouw kelder te bepalen. Door het volgen van het stappenplan en het nemen van preventieve maatregelen kun je zelf je kelder waterdicht maken. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen en de juiste maatregelen te treffen om de gevolgen van vochtige kelders te voorkomen.

Zorg ervoor dat je kelder droog en vochtbestendig blijft, zodat je geen last krijgt van schimmelvorming, beschadigde materialen en een onaangename geur. Met een waterdichte kelder kun je met een gerust hart genieten van een gezonde en comfortabele leefomgeving.